Preventie, arbo en verzuim
Een zieke of arbeidsongeschikte werknemer heeft nogal wat impact op jouw organisatie. Gemiddeld kost een zieke werknemer 230 euro per dag aan loondoorbetaling (Bron: TNO). Naast de loonkosten, maak je ook kosten voor de begeleiding van de zieke werknemer, vervangend personeel, verlies van productie/diensten en de arbodienstverlening met de bijbehorende interventies. Die kosten kunnen oplopen tot ongeveer 400 euro per dag. Als het om langdurig verzuim gaat, legt dat een flink beslag op je bedrijf. Wil je de kosten voor jouw bedrijf uitrekenen? Lees verder Verzuimkosten.nl. Het is dus belangrijk om verzuim te voorkomen en – als het toch voorkomt – de werknemer snel weer gezond en veilig aan het werk te krijgen.
Als werkgever ben jij verantwoordelijk om je werknemers een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. Maak daarom altijd gebruik van de bedrijfs Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). De Installatiebranche heeft een branche RI&E ontwikkeld en u kunt daar onder bepaalde voorwaarden kosteloos gebruik van maken. Het branche RI&E instrument kunt u terugvinden op de website van ArboTechniek: RI&E - ArboTechniek.
Een goede aanpak binnen jouw organisatie voor gezond en veilig werken zorgt ervoor dat werknemers tot hun pensioen vitaal en productief blijven. Het gevolg? Lagere verzuimkosten!
Hoe ga je aan de slag met preventie, arbobeleid en verzuim? Door antwoord te geven op de volgende vragen:
- Hoe kan ik bijdragen aan een werkomgeving waarin werknemers gezond en veilig kunnen werken?
- Hoe ga ik om met een zieke werknemer?
Staat jouw vraag hier niet tussen?
Bel dan naar Techniek Nederland Advies op nummer 088 543 27 77.
Op de website van Techniek Nederland bieden we een groot aantal (gratis) downloadbare voorbeelddocumenten die helpen invulling te geven aan een professioneel HRM-beleid.